Afla ce tip de piele ai, pentru a sti cum sa o ingrijesti

Surprinzator sau nu, tipul de ten este destul de asemanator de la persoana la persoana, insa variatiile individuale determinate de sex, probleme hormonale, expunerea la diversi factori de mediu precum poluare, fumat, soare sau alte afectiuni ale pielii precum acnee, rozacee, dermatita seboreica, dermatita atopica, fac necesara si extrem de utila efectuarea unei analize a tenului, pentru a putea preveni sau trata diferite probleme.
Testarea tenului este o procedura care se afla la indemâna pacientilor de multa vreme, fiind atât eficienta, cât si sigura, pentru a afla care sunt caracteristicile si nevoile tenului, precum si pentru a sti care sunt produsele cosmetice potrivite pentru ingrijire. Aparatele care determina parametrii caracteristici pielii (in general faciale) sunt din ce in ce mai performante si precise, iar procedura este una dinamica, cu stabilirea parametrilor initiali si apoi urmarirea modificarilor in directia dorita dupa interventii precum tratamente dermatologice, dermatocosmetice, proceduri minim invazive la perioade de 3 sau 6 luni.

Nivelul de sebum – factor decisiv in aparitia punctelor negre si a acneei
Stim cu totii ca excesul de sebum va determina aparitia cosurilor, a punctelor albe si negre, proliferarea bacteriilor si fungilor si aparitia afectiunilor precum acneea si dermatita seboreica, pielea si parul având un aspect gras, neingrijit. Lipsa sebumului va determina o piele uscata si aparitia de dermatite iritative manifestate prin roseata si mâncarime.

Pentru a masurara nivelul de sebum (ulei) se va folosi o piesa a aparatului denumita Sebumeter, care determina nivelul de sebum de la nivelul tenului sau scalpului printr-o metoda denumita fotometrie. In functie de rezultate, modificarea cantitatii de sebum se poate realiza pe termen scurt prin solutii de curatare si creme astringente si pe termen lung prin peelinguri, microdermabraziune, modificari ale stilului de viata sau medicamente cu proprietati antiandrogenice in doze mici si sigure, strict sub supraveghere dermatologica, schimbarile putând fi observate dupa 3-6 luni de tratament.

Hidratarea pielii, in strânsa legatura cu stilul de viata
Pentru multi dintre noi, surprinzator sau nu, o piele grasa nu este neaparat una hidratata. Nivelul de hidratare se masoara cu Tewameter, aparat care determina nivelul de apa pierdut la suprafata pielii prin evaporare.

O piele hidratata are un aspect neted si sanatos, in vreme ce una deshidratata predispune la aparitia prematura a ridurilor si este mata, afectata frecvent de diverse dermatite. Perceptia ca folosirea unei creme hidratante obisnuite va corecta rapid tenul uscat este una gresita. Multe produse de pe rafturi nu fac altceva decât sa creeze o bariera artificiala, lipidele din crema patrunzând intre celulele superficiale ale pielii, pe care o sigileaza si, pe termen lung, acest lucru va duce la incetinirea hidratarii naturale a pielii.

Hidratarea pielii este realizata prin stimularea si mentinerea in epiderm a factorilor naturali ai hidratarii care atrag si acapareaza apa in stratul de la suprafata pielii. Acest lucru se realizeaza prin tratamente dermatocosmetice humectante pe termen scurt si prin imbunatatirea calitatii epidermului si stimularea naturala a factorilor de hidratare pe temen lung, prin interventii precum peelinguri chimice, microdermabraziune, mezoterapie, acid hialuronic. Hidratarea pielii este legata si de cantitatea de lichide pe care o bem zilnic, clima uscata, poluare, asa ca modificarea stilului de viata este la fel de important.

Elasticitatea pielii si aparitia ridurilor
Elasticitatea pielii – in lipsa careia vor aparea ridurile si semnele imbatrânirii  - se masoara cu un aparat denumit Cutometer. Principiul este acela de a aplica o presiune negativa la suprafata pielii si de a evalua astfel gradul si tipul de deformare.

Miscarile musculaturii faciale, trecerea timpului (imbatrânirea naturala) expunerea la soare, fumatul  - reprezinta principalele cauze ale piederii elasticitatii pielii. Pastrarea elasticitatii optime a pielii este realizata prin mentinerea unei pieli sanatoase, hidratata, evitarea expunerii excesive la soare si fumatului, folosirea de creme  de fotoprotectie pe toata periada anului. Produsele dermatocosmetice anti-imbatraânire stimuleaza productia de colagen si acid hialuronic, protejeaza ADN-ul celular si fibrele de elastina din stratul mijlociu al pielii, reduc stresul oxidativ. Interventiile cu substante relaxante ale musculaturii faciale precum botox sunt extrem de eficiente pentru stergerea ridurilor de expresie si prevenirea formarii ridurilor statice pe termen lung. Procedurile precum injectarile de acid hialuronic, peelingurile de profunzime medie, mezoterapie, microneedling sunt secretele mentinerii elasticitatii tenului.

Tratarea pigmentarii neuniforme a pielii
Pigmentarea pielii – culoarea pielii este o caracteristica individuala determinata de nivelul de melanina distribuita de melanocite in stratul superficial al pielii. Acesta este masurat cu un aparat numit Skin-Colorimeter care emite un fascicul luminos si ulterior masoara gradul de reflexie a luminii la suprafata pielii, fiind folosit in special pentru a determina uniformitatea pigmentarii tenului. Aceasta poate fi neuniforma in general din cauza afectiunilor precum melasma sau pigmentarea postinflamatorie ce pot fi corectate cu tratamente dermatologice depigmentante pe baza de hidrochinona, tretinoin, acid kojic, acid azelaic, peelinguri chimice si evitarea expunerii la soare, contraceptivelor si folosirea de creme de fotoprotectie pe toata durata anului. Tratamentele sunt in general de lunga durata din cauza reaparitiei frecvente a pigmentarii si nevoia de interventii combinate, de atac si intretinere.

Este ideal ca determinarea parametrilor caracteristici tenului si a modului in care acestia se modifica in urma tratamentelor sa fie efectuata de acelasi profesionist, cu un singur aparat care integreaza toate sondele, in acelasi moment al zilei, fara a aplica in prealabil produse cosmetice in ziua respectiva. 

PROGRAMEAZA-TE ACUM!
Esti interesat de una din procedurile realizate in clinica noastra, insa nu ai timp sa te documentezi pentru ce specializare sa te programezi?
Nu-i nimic: lasa-ne cateva informatii despre tine si unul din consultantii nostri te va ghida spre ce ai nevoie.