Cauze posibile ale descuamarii pielii

Descumarea reprezinta pierderea stratului superior al pielii si este un proces care poate fi cauzat fie de deteriorarea directa a epidermului de anumiti factori, fie de o serie de afectiuni. In functie de cauza care se afla la baza ei, descuamarea poate fi vindecata prin intermediul unor creme si lotiuni si, respectiv, prin tratarea bolilor al caror simptom este.

Factori externi
Vremea rece si uscata provoaca frecvent descuamarea pielii de pe maini si degete. Acelasi efect il au si trecerea de la temperaturi scazute la aerul cald si uscat din interior, precum si vantul, gerul sau precipitatiile.

Produse de ingrijire agresive cu piele
In unele cazuri, aparitia pielii lipsita de stralucire, flasca, predispusa la riduri si linii fine este favorizata de folosirea unor produse de ingrijire mult prea agresive; in aceste cazuri descumarea este insotita, de obicei, de mancarime, crapare a pielii, senzatie de piele stransa.

Cel mai bun tratament consta in inlocuirea produselor de ingrijire care au in compozitie substante chimice, de preferat cu produse pentru pielea sensibila, care de obicei nu contin parfumuri si alte substante iritante. De asemenea, ar trebui evitata folosirea apei fierbinti in timpuli baii sau a dusului.

Spalarea in exces a mainilor
Spalarea in exces a mainilor poate provoca in unele cazuri descuamarea deoarece favorizeaza indepartarea barierei lipidice de la suprafata pielii.

Arsurile solare
Expunerea prelungita la soare poate provoca arsuri solare, care vor fi urmate de descumarea pielii cateva zile mai tarziu. Arsurile pot fi foarte dureroase, iar vindecarea lor poate dura de la cateva zile si pana la o saptamana. In cursul vindecarii, disconfortul poate fi ameliorat prin aplicarea de comprese reci in zonele afectate.

Medicamente
Unele medicamente, cum ar fi retinoidele topice folosite pentru acnee sau pentru cancer pot provoca descuamarea pielii.

Alte medicamente topice, cum ar fi peroxidul de benzoil (ingredient comun in produsele anti-acnee) si acidul salicilic pot favorizare uscarea pielii si descuamarea. Aceste produse trebuie evitate de persoanele cu pielea sensibila, pentru care sunt recomandate cremele hidratante usoare, fara ulei.

Boli
Exista o serie de boli aflate in stransa legatura cu descuamarea pielii, printre care:

  • Dermatita atopica (eczema)
  • Dermatita de contact
  • Dermatita de contact
  • Eczema
  • Psoriazis
  • Infectii fungice
  • Eritrasma
  • Ichtioza
  • Hipertiroidismul
 
Imbatranirea naturala a pielii poate duce la o descuamare mai marcata si aparitia mancarimii sau pruritului.

PROGRAMEAZA-TE ACUM!
Esti interesat de una din procedurile realizate in clinica noastra, insa nu ai timp sa te documentezi pentru ce specializare sa te programezi?
Nu-i nimic: lasa-ne cateva informatii despre tine si unul din consultantii nostri te va ghida spre ce ai nevoie.